Analyse en synthese doorlopen, nu op naar het modelleren.

Alweer een week voorbij. Afgelopen week zijn we druk bezig geweest met het opstellen van varianten en met het analyseren van data.
Zo hebben we onder andere:
- 18 jaar aan dagelijkse afvoerdata (verdeeld per 12 minuten!) geanalyseerd en dit omgezet naar bruikbare bestanden,
- onderzoek gedaan naar de retentiecapaciteit van het gebied,
- deeloplossingen bedacht en beschreven,
- varianten samengesteld met behulp van diverse deeloplossingen,
- een begin gemaakt aan het modelleren, en
- een eerste beslisronde gehad tussen de opgestelde varianten.

Met de resultaten van bovenstaande punten gaan we deze week verder. De doelen van deze week zijn een voorkeursvariant uit te kiezen en deze verder uit te werken. Daarnaast zullen wij een model opstellen voor deze variant. In eerste instantie zal dit model bestaan uit een simpele volumebalans, waarna deze verder zal worden ontwikkeld tot een volledig afvoermodel. Ook zullen we volgende een begin gaan maken aan het opstellen van een model voor het neerslaan van sediment voor de gekozen variant en gaan we kijken naar de constructie.

Naast het harde werken, hebben we ook nog leuke dingen gedaan gedurende de weekenden. Zo zijn we vorige week naar de Krantzkloof geweest en zijn we wezen hiken naar de watervallen. Ook zijn we kijkje gaan nemen bij Umshlanga Rocks: een trendy badplaats waar het strand bijna volledig is verdwenen. Dit weekend zijn we met een local richting de Howick Falls gegaan en hebben we hier rondgetrokken.

Een week werken op de universiteit

Het echte werken is begonnen! Om tot een goede oplossing te komen is het belangrijk om een gedegen analyse van het probleem te maken. We gebruiken hiervoor het systemsengineering protocol van het Amerikaanse “Department of Defence”. Een veelgebruikte methode om het probleem helder uiteen te zetten zonder het overzicht kwijt te raken.

Verder zijn er ook deze week weer veel vergaderingen met studenten, PHDs en personen die op een of andere reden al bij het project betrokken zijn. Het is ons ook duidelijk geworden dat het probleem niet enkel een constructief probleem is, maar ook een management probleem. Om onze oplossing kansrijk te maken moeten we daar rekening mee houden.

Naast ons onderzoek zijn er hier nog genoeg andere dingen te doen. Donderdagmiddag “Social Soccer” met wat andere studenten, en komend zaterdag een heus Varsity feest met als thema “Beach Bands and Beer”. Vandaag echter hard werken, het regent toch.. (voor het eerst in twee weken).

Eerste week zit erop, projectgebied verkend.

Na de eerste paar dagen in Durban doorgebracht te hebben, zijn we maandagochtend op tijd vertrokken richting St. Lucia. Een autorit van ongeveer 3 uur later kwamen aan bij het B&B in St. Lucia. Direct na aankomst zijn we naar het KZN-wildlife research center gereden waar we een afspraak hadden met S’bu. Met S’bu zijn we vervolgens per jeep naar de projectlocatie heeft gegaan. Ter plaatsen zagen we dat de graafmachine, die vier weken geleden al was begonnen met het graven van de back-channel, vast was komen te zitten in de modder.

Nadat we maandagavond en dinsdagochtend het park zelf hebben bewonderd, hadden we dinsdagmiddag een afspraak met iSimangaliso park Authority, de beheersorganisatie van het park, en tevens de opdrachtgever van het project. Hier kregen we eerst een presentatie over het park, de organisatie, de werkwijze en de doelen die men wil bereiken. Vervolgens kregen we nog een presentatie over de geschiedenis van het park en de huidige problematiek.

Na een hele vroege safari (voor zonsopgang) op woensdagochtend zijn we ‘s middag bij een onderzoekster van KZN-wildlife langs geweest, die ons ook weer wat informatie heeft kunnen geven. Na deze meeting zijn we met een boot over narrows van de St. Lucia estuary gevaren om op deze manier een goed beeld te kunnen krijgen van de dimensies van het park. Tevens was vanaf het water de ernst van het probleem ook duidelijk zichtbaar: de wetlands en mangroven stonden droog!

Op donderdagochtend hadden we een afspraak met de ingenieur en tevens vertegenwoordiger van de suikerrietboeren, welke veel invloed & macht hebben op het project. Deze heeft ons de werking van het irrigatiesysteem van de suikerrietboeren uitgelegd. Ook kregen we van hem de uitnodiging om vrijdagochtend rond te kijken in de uiterwaarden van de rivier waar de suikerrietboeren gevestigd zijn. Deze rondleiding was bijzonder interessant en heeft ons een goed beeld gegeven van de suikerrietplantages, en de bijbehorende irrigatiesystemen. Op weg naar uiterwaarden van de Mfolozi zijn we nog langs een van de meren gereden. Onderweg zijn we gestopt op mooie uitzichtpunten waar we goed over het park konden uitkijken. We wisten dat het park groot zou zijn, maar zo groot hadden we niet verwacht.

Na een hele mooie en interessante week gehad te hebben zijn we ‘s middags teruggegaan naar Durban om al onze bevindingen en belevenissen op schrift te stellen. Volgende week gaan we verder met met het project en de planning is dat we aan het einde van volgende week de eisen en randvoorwaarden op papier hebben staan.

Meer foto’s op de fotopagina. Vergeet ook niet een kijkje te nemen op de pagina met Panorama foto’s. van het projectgebied.

We zijn er!

Na een lange reis van 30 uur zijn we gisteravond in Durban geland. Bij aankomst werden we opgewacht door drie studenten van de unversiteit van KwaZulu-Natal die ons naar het Chelmsford B&B hebben gebracht. Na het inchecken snel nog even wat gegeten.

Vanochtend ontbeten in het bed en breakfast (dat hebben we de de eerste dagen maar bijgeboekt), en om negen uur weer met een van de drie studenten naar de universiteit gereden om de eerste dingen te regelen (studentenkaart, werkruimte, kennismaking etc.). Na gelijk even bij een seminar aanwezig te zijn geweest (deels over een onderzoek naar sedimentatie in St Lucia) zitten we nu weer in het B&B. Zodadelijk gaan we nog even wat boodschappen doen en dan is de dag weer ongeveer voorbij.

Ook de eerste foto’s zijn gemaakt, ze komen snel online!