Eerste week zit erop, projectgebied verkend.

Na de eerste paar dagen in Durban doorgebracht te hebben, zijn we maandagochtend op tijd vertrokken richting St. Lucia. Een autorit van ongeveer 3 uur later kwamen aan bij het B&B in St. Lucia. Direct na aankomst zijn we naar het KZN-wildlife research center gereden waar we een afspraak hadden met S’bu. Met S’bu zijn we vervolgens per jeep naar de projectlocatie heeft gegaan. Ter plaatsen zagen we dat de graafmachine, die vier weken geleden al was begonnen met het graven van de back-channel, vast was komen te zitten in de modder.

Nadat we maandagavond en dinsdagochtend het park zelf hebben bewonderd, hadden we dinsdagmiddag een afspraak met iSimangaliso park Authority, de beheersorganisatie van het park, en tevens de opdrachtgever van het project. Hier kregen we eerst een presentatie over het park, de organisatie, de werkwijze en de doelen die men wil bereiken. Vervolgens kregen we nog een presentatie over de geschiedenis van het park en de huidige problematiek.

Na een hele vroege safari (voor zonsopgang) op woensdagochtend zijn we ‘s middag bij een onderzoekster van KZN-wildlife langs geweest, die ons ook weer wat informatie heeft kunnen geven. Na deze meeting zijn we met een boot over narrows van de St. Lucia estuary gevaren om op deze manier een goed beeld te kunnen krijgen van de dimensies van het park. Tevens was vanaf het water de ernst van het probleem ook duidelijk zichtbaar: de wetlands en mangroven stonden droog!

Op donderdagochtend hadden we een afspraak met de ingenieur en tevens vertegenwoordiger van de suikerrietboeren, welke veel invloed & macht hebben op het project. Deze heeft ons de werking van het irrigatiesysteem van de suikerrietboeren uitgelegd. Ook kregen we van hem de uitnodiging om vrijdagochtend rond te kijken in de uiterwaarden van de rivier waar de suikerrietboeren gevestigd zijn. Deze rondleiding was bijzonder interessant en heeft ons een goed beeld gegeven van de suikerrietplantages, en de bijbehorende irrigatiesystemen. Op weg naar uiterwaarden van de Mfolozi zijn we nog langs een van de meren gereden. Onderweg zijn we gestopt op mooie uitzichtpunten waar we goed over het park konden uitkijken. We wisten dat het park groot zou zijn, maar zo groot hadden we niet verwacht.

Na een hele mooie en interessante week gehad te hebben zijn we ‘s middags teruggegaan naar Durban om al onze bevindingen en belevenissen op schrift te stellen. Volgende week gaan we verder met met het project en de planning is dat we aan het einde van volgende week de eisen en randvoorwaarden op papier hebben staan.

Meer foto’s op de fotopagina. Vergeet ook niet een kijkje te nemen op de pagina met Panorama foto’s. van het projectgebied.

Geef een reactie